Stilte en Verbijstering

Het zal vaste bezoekers opgevallen zijn dat het afgelopen week stil was op de Proteuslicht website. Geen vrolijke berichten over mooie races en NK-titels op de KMHB, ook geen nieuws over de FISU-selecties waar drie roeiers van van MGL heen gingen.

Nee, totale verbijstering om weer een onverwachte wending in het LM4- circus. Inmiddels een plot waar zelfs Tom Clancy niet op had kunnen komen.

De  eerste reacties, die op sites en fora verschenen, waren in alle emoties niet allemaal heel verheven. Maar kort en goed heeft Paul net zo hard gewerkt en die plek even hard verdiend. Ook de andere roeiers in die groep zijn roeiers uit de absolute wereldtop.

Waar hem de schoen wringt, is dat er na twee jaar selecteren en testen, waar in ieder geval de schijn van chaos en willekeur omheen hing, dan eindelijk een definitieve vier geprestenteerd wordt. Die overigens in niets lijkt op die enorm snelle vier die bijna een wereldrecord vaart. Met die enorme hoeveelheid data en alle metingen blijkt die ploeg niet in de buurt te komen van de snelheid die er vorig jaar (met enige regelmaat) gehaald werd. Vorig jaar toen het Nederlandse lichte roeien het hele jaar door extreem goed presteerde. Mag ik u nog herinneren aan drie lichte vierzonders in Amsterdam? Er moest iets gebeuren daar was iedereen het over eens…

Nu wordt er opeens op grond van 1 dag zo'n radicale beslissing genomen. Niks voorbereiding, niks nadenken over wat we moeten doen. Nee, gewoon heen en weer varen en hopen dat de magische klik-spotter 'Eureka' roept! Speciaal, bijzonder, apart. Wat heb je dan het afgelopen anderhalf jaar gemeten? Maar een idee, of beleid lijkt er wederom niet achter te zitten. Dan blijkt opeens dat roeien, ondanks de beste bedoelingen en ambities, toch gewoon een amateursport is.

Laatste vraag: Waarom is Roeland, of beter: het andere boord, uberhaupt niet getest? Hoe kan het dat sommige roeiers niet langs de lat gelegd worden?

Tot slot -laat hier geen misverstand over bestaan- wens ik de LM4- in Beijing (wie er tegen die tijd ook in moge zitten) alle succes! Op naar Goud!

HB

Reacties