Roeien met je huttus!

Terwijl het échte roeien dit weekend in Luzern plaats vond, werd er ook lekker gepeddeld in Köln door ProteusLicht. De trouwe volgers van deze hippe site kennen het “Kölner Stadtachter” natuurlijk al, maar toch een klein introductie: men neme de snelst stromende rivier van Europa, vervolgens organiseer je hierop een 2k roeiwedstrijd tussen 10 C8-en stroomafwaarts met naderhand een enorme beachparty voor Duitse 50-plussers. Alle ingredienten voor een goede wedstrijd, al kan het misschien beter een complete “Erlebnis” genoemd worden, want dat is het.

Maar laten we bij het begin beginnen. Op zaterdagmiddag kom je aan bij de plaatselijke roeivereniging en zie je de rivier waar het allemaal moet gebeuren. Het lijkt het meest op een wild-water baan waar je met je kano in Frankrijk op gaat roeien, inclusief golven van de vele binnenvaarders en andere boten. Misschien is kanoclub toch meer op zijn plaats. Na het afstellen van de boot roeien we een baantje om de juiste techniek aan te leren. Want waar je jaren bezig bent om voorin lekker strak te catchen, daarna te gaan hangen en stuwend de boot versnellen met je benen, is dit meer het roeien zoals God het bedoeld heeft: alleen benen en dan vooral veel pompen en trekken aan het voetenboord. Armen zijn waardeloos, al heb je daar zoveel moeite en energie voor gedaan, om over aders nog maar te zwijgen ;-). Ook de startjes zijn even iets anders dan de standaard 2k start, omdat het oplijnen van de boten al varend gebeurt, blijven de boegen constant roeien om onze boot alvast een paar metertjes voorsprong te geven. De rest zit al klaar om vervolgens als we eenmaal gaan ook gelijk 40 halen vol te pompen. Tempo 44 wordt stroomafwaarts aangetikt uit het startje, dus toen werd het tijd om even niets te gaan doen.

Dan is het 20:00 en leggen we de boot in het water en roeien richting de start. Hier is het vooral heel lang wachten tot alle ploegen er zijn en ook de tv klaar is voor ons shinen. Even na negenen komt de tv-heli eraan en kan er geroeid gaan worden. Sjef en JW, dit is niet de JW die jullie kennen maar zijn Duitse neefje JW Grenoeveldus (Roel Diekerhut zit ook in de boot) , leggen onze boot consequent twee poppetjes voor alle andere ploegen. Dan wordt het complete chaos: de Kampfriechter wil iedereen op een lijn krijgen en ondertussen toch op tijd starten, terwijl alle stuurtjes druk bezig zijn om hun boot zo goed mogelijk neer te leggen.

En dan gaat opeens de toeter en spuiten we in tempotje 50 weg, de beste start van het veld. Daarna is het roeien technisch niet bijzonder, maar het is zo sick om met 10 ploegen vlak naast elkaar te roeien, dat de adrenaline uit je oren spuit. Helaas zijn wat Duitse Braatwürst-meister toch wat beter dan wij, maar onze 4e plek wordt tot op de streep met verve verdedigd. En dan is het roeien opeens voorbij en besef je pas hoe immens veel mensen er komen kijken naar het roeien en het vuurwerk. Echt sick morstig dat er overal waar je heen kijkt mensen staan. Heel veel dichter bij de Oxford-Chambridge ervaring kom je denk ik niet. Na een stukje uitdobberen komen we op een strandje waar de boot wordt afgeriggerd en de roeiers met een bus terug worden gebracht naar de kanoclub.

Dit is misschien wel het mooiste van de hele wedstrijd: 60 roeiers met een biertje op zingen non-stop liedjes met hoogstaande teksten als: “Finger in dem Arsch, Finger in dem Arsch”. Onze “Aken wint ‘m zeker niet” wordt gewaardeerd, maar “ Schade Deutschland, alles ist vorbei” krijgt de hele bus stil. Over stil gesproken, zodra de bus stilstaat voor een stoplicht, wordt het “Links, Rechts” ingezet door een ploegopa, waarna de hele bus dit vrolijk gaat zitten doen, tot vermaak van alle voorbijgangers.

Beachparty: lekker!

Kortom: volgend jaar Stadtachter, ich bin dabei!

Video

Reacties