“Zjefke van Proteus” wint Vlaamse ONEK

Wat rest je nog te doen, wanneer je wel een deuk in een pakje boter kunt ergometeren, aspiraties hebt, en een Nederlandse bondscoach aanvankelijk wel interesse in je heeft maar geen gedonder wil met de vreemdelingenpolitie? Juist: je onderneemt de barre reis terug naar je vaderland om daar je kunstje te laten zien en het balletje aan het rollen te brengen. Aldus geschiedde: afgelopen zaterdag togen Sjefke en Hennie, vergezeld door coaches en supporters, naar Gent alwaar de  OVEK/VKIR verroeid werd. Waar Sjefke wel in ‘t lichte veld ging starten, had Hennie gekozen voor het goede eten tijdens zijn studiereis en genoegen te nemen met een plekje in het zware veld.

Na een vlekkeloos verlopen reis werd zonder problemen de locatie waar het festijn plaats zou vinden gevonden. De auto met supporters arriveerde wat later dan de auto met roeiers en coaches, omdat zij door de zich voor België kenmerkende uitstekende bewegwijzering nog tijd over hadden voor wat vlaamse friet en de nodige biertjes.

Tijdens het chillen op de tribune en het kijken naar de prestaties van de roeiers in de velden die voor het M=<75-spektakel startten kwam de lollige aard van de Vlaming naar boven: om op tijd klaar te zijn voor 't Duvel-drinken zou alles 45 minuten vervroegd worden. Het is immers maar een wedstrijd. Na wat overleg met de coaches werd besloten dat "die Ollander" mocht zeggen wanneer 't kon beginnen. Na het startsein van Sjefke begon de race. In tegenstelling tot zijn concurrentie opende hij wèl met een stuk of tien flinke harde halen, wat direct resulteerde in een koppositie, die hij wist te consolideren tot de eindstreep. Vervolgens mocht Hennie in het zware veld zijn kunnen tonen. Met in zijn veld een winnaar die onder de zes trapte helaas geen blik voor hem, desondanks wist hij toch nog vier anderen ver achter zich te houden en een prachtig T-shirt te bemachtigen. Sjefke kreeg tijdens de prijsuitreiking naast zijn blik eveneens een T-shirt, en de Delftse supporters kregen – nadat de Vlamen van de schrik bekomen waren – een warm applaus voor hun uitvoering van het Venster. Al met al een nuttige en plezante dag: de Belgen hebben een hoop goesting gekregen in “Zjefke” (wij altijd maar denken dat het “Sjefke” was), en Gent is een prachtige stad. Voor hen die niet bekend zijn op ‘t Vlaamse deel van het Internet: hier en hier is nog een verhaaltje te vinden.

Reacties