Terug op de oude vertrouwde Bosbaan

Het eerste echte wedstrijdweekend zit er alweer op. De eerste wedstrijd, want het wildwaterroeien bij onze zuiderburen of op de boerenkoolwedstrijd ‘de varsity’ kunnen we geen serieuze wedstrijd noemen. Het was een druk weekend en wij hebben onze tegenstanders kunnen ontmoeten. Omdat dit weekend het NK-klein (skiff en twee zonder) plaatsvond waren ook koningen Roeland en Arnoud aanwezig. Sowieso waren de inschrijvingen indrukwekkend. Sommige affiches zouden op een WorldCup niet misstaan hebben. En dat is mooi om te zien na een wat uitgekleed voorseizoen.

Zaterdag was het NK twee zonder. Roeland startte samen met Tim Heijbrock (WillemIII) in het zware veld. In het begin van de voorwedstrijd verspeelden zij helaas hun kans op een plekje in de A-finale. In de race kon dit niet worden goed gemaakt, zodat deze 2- naar de B-finale werd verwezen. Bootgenootjes (4-) de Muda’s behaalden wel de A-finale. De B-finale werd gemakkelijk gewonnen door Roeland en Tim, ze horen eigenlijk ook gewoon thuis in die A-finale. De Muda’s werden 2de in de A-finale, achter het geweld uit Rotterdam. Sander en Daan startten in het lichte veld. Hier werden zij 3de in de finale, een bronzen plak dus voor deze twee lichte pikken.

Arnoud startte samen met Jaap Schouten (Njord) in de dubbel twee. Zij moesten bewijzen dat ze het waard zijn om uitgezonden te mogen worden naar World Cup I. Arnoud die dit jaar voor het eerst in een scullboot een wedstrijd start had daarom ook braaf zijn T-shirt uit te kast getrokken. Ze eindigden vlak voor de combinatie Braas/Vellenga (Okeanos/Skoll), twee zware ballen met een iets grotere bak vermogen, maar iets minder motoriek. Arnoud werd hier dus beginneling af in het scullen.

Naast dit internationale top-geweld werden natuurlijk ook andere races gestart. Thomas won de B-finale van de LO-skiff. Na er lange tijd uit geweest te zijn geen slecht resultaat. Ook in de skiff startten Hennie, Sjef en Rob. Allen in het lichte beginnelingen veld. In de eerste voorwedstrijd pakte Sjef in de laatste 200m de finale plek af van Rob (dit hebben we eerder gezien van deze belg, denk aan de NKIR). In de tweede voorwedstrijd werd ook Hennie naar de B-finale verwezen. Helaas werd Sjef in de A-finale 6de. Hennie won de B-finale met een ruime voorsprong op de rest van het veld. Jeroen en Bas startten in het LN2- veld. Na een goede start lagen zij voor op het veld. Echter verliep het tweede deel van de race minder en werd deze 2- laatste in de directe finale.

Omdat dit de eerste serieuze wedstrijd was, was dit ook de eerste wedstrijd voor de development velden. Onze vier-zonder kon helaas in de voorwedstrijd net niet genoeg meekomen om de A-finale te halen. In de B-finale was de tank dusdanig leeg dat er een vierde plaats bereikt werd. Doordat Orca in de A-finale gediskwalificeerd werd staat onze boot nu negende in het klassement. Er is wel wat ruimte voor verbetering dus.

Sjaarslicht kende hun tegenstanders al een tijdje. In de voorwestrijd werden ze tweede achter de bakker uit Amsterdam. Genoeg voor de A-finale. Helaas verliep de finale minder voor deze mannen. Ze werden 6de, weer vlak achter de Nerieden. Tot grote verbazing werd deze race gewonnen door de Bakker uit Delft die zich tot dan toe nog niet vooraan gemeld hadden. We kunnen raden hoeveel geluk deze jongetjes hebben gevoeld en willen ze feliciteren met deze overwinning.

Zondag was het tijd voor de skiffjes. Arnoud, Thomas en Sander startten in de LSA skiff. Helaas werd Sander direct uitgeschakeld in de voorwedstrijd. Thomas won de voorwedstrijd van Arnoud, beide door naar de halve finale’s. Ook de halve finale’s werden doorlopen en zo dus twee Proteërs in de finale. In de finale won titelfavoriet Jaap Schouten, Dion van Schie (Apesop) werd tweede en het brons was voor Arnoud. Thomas, bekend onder de naam ‘de reiger’ maar inmiddels ook ‘de knakworst’, werd vierde.

Roeland liet zijn gezicht niet zien in de skiff, maar stapte samen met zijn vriendjes Tim, Tycho en Vincent in de vierzonder om daar het zware veld aan te vegen. Nu dit geslaagd is, zijn wij natuurlijk benieuwd wat voor moois dit gaat geven op World Cup I.

Daarnaast startte Jeroen en Bas in de LO2-, in de voorwedstrijd werd een mooie tweede plaats behaald die uiteraard genoeg was voor de A-finale. De A-finale verliep helaas minder, dit resulteerde in een 6de plaats. Sjef, Hennie en Rob startten weer in de skiff, vandaag het lichte nieuwelingen veld. Dit keer mochten Hennie en Rob in de voorwedstrijd tegen elkaar strijden voor deze finaleplaats. Hennie won de voorwedstrijd, Rob werd helaas laatste. Sjef werd in de tweede voorwedstrijd 3de, maar de tijd was niet snel genoeg voor een finaleplaats. Hennie startte als enige Proteër in de finale en won deze ook met 2 seconden voorsprong op zijn achtervolgers. We kijken uit naar nog meer spannende races tegen de donkerblauwe belhamel uit Utrecht. Voor Hennie dus zijn eerste scullblik en dus beginneling af! Zie ook youtube voor zijn bizarre race.

Sjaarslicht startte in verband met een blessure met Kees Vlaar (EJL2009) aan boord. Helaas roeide de ploeg niet goed genoeg in de voorwedstrijd en gingen zijn niet door naar de finale, zeer spijtig aangezien twee weken geleden nog een tweede plaats behaald werd in de finale op de varsity.

Natuurlijk was er dit weekend ook commentaar. En dan vooral commentaar vanuit de finishtoren. Deze twee heren hadden nogal wat aan te merken op het roeien van verschillende ploegen. Deze twee mannen hadden echter niet zoveel verstand van techniek. Toen hun internet er de brui aan gaf riepen zij daarom de hulp in van sjaars zwaar van Laga… Ja, ook wij vroegen ons af waarom? Iedereen kan bedenken dat je als je problemen hebt met techniek dat je dan geen zware bal moet vragen om het even te fixen, behalve als dit onderdeel techniek natuurlijk van staal is, gebogen of gesloopt moet worden of in zijn geheel gewoon verwijderd moet worden. Ook staan lagaaiers bij ons niet bekend om hun technische inzicht. Daarom raden wij deze mannen aan om volgende keer gewoon een lichte Proteër te vragen om met succes de internetverbinding te repareren. Zij hadden echter meer oog voor het vrouwelijk schoon dan voor het roeien. Dit resulteerde ook in een limerick over Ellen Hogerwerf (Nederlands Kampioen in de DSB2- samen met Rianne (Okeanos) en in de DSB1x). Helaas voor deze twee mannen waren de dames op de bosbaan minder geïnteresseerd in hen dan andersom, ze moesten dan ook lang wachten op hun (welverdiende) biertjes. Ook vonden zij dat de Nereus sjaars Damesch er wel mooi bijlagen, hier kunnen wij hen natuurlijk geen ongelijk over geven.

Over dames gesproken, op Proteus hebben we natuurlijk ook nog twee lichte dames rondlopen. Anouk startte zaterdag samen men een skollie in het zware dubbel twee veld. In de voorwedstrijd werden zij derde, toch bereikten ze de finale. De finale verliep beter, ook hier werden ze derde achter twee SA-ploegen wat hun de snelste DSB2x maakte. Zondag startte Anouk in de LDSB skiff. Helaas werd ze in de voorwedstrijd direct uitgeschakeld. Hoewel er eigenlijk geen B-finale was, wilden de dames toch nog een keer starten. Hier voer Anouk een betere race waarmee zij ook nog mooi mee had gevaren in de A-finale. Willemijn had dit weekend nog geen zin in het inwegen en besloot in het zware veld te starten. Zaterdag in het Nieuwelingen veld en zondag in het Beginnelingen veld. Omdat haar tegenstanders ruim twee keer zo groot waren, lukte het haar niet om naar de finale’s door te dringen.

Kortom drie blikken en driemaal NK brons

Reacties