Eerstejaarslicht en Sjefke heersen op de Martini

 

Afgelopen weekend werd er weer geroeid in Groningen op de betonnen roeipolder nabij het pittoreske Harkstede. Een weekend met veel wind, die de windmolens als vanouds op volle toeren liet draaien. Ook de buien maakten het tot een herfstachtige toestand. Alhoewel Proteus niet voltallig op kwam draven werd er wel weer hard geracet voor de blikken, waarbij ProteusLicht liet zien dat zij de beste sectie van Proteus is.

Het begon al op de Martini Sprint, waarbij Gerbrand de eer van ProteusLicht hoog hield door in te vallen in de N4+ en het sprint blik in te koppen. Daarna was het aan Erik, wel kaal maar niet in pakje, die samen met zijn buddy Jan-Willem het blik wisten weg te kapen voor Bastiaan en Jeroen. De toon was gezet voor wat een mooi weekend zou gaan worden.

Op zaterdag was daar de N4+ met Gerbrand, die niet het trucje van de vrijdag kon herhalen, helaas geen finaleplek voor deze lichte pik die het zware roeien ontdekt heeft. Bastiaan en Jeroen konden geen potten breken in de voorwedstrijd van het LO2-, terwijl Erik en Jan-Willem wel wisten door te dringen naar de finale waar zij uiteindelijk vierde werden. In het LN1x wist Tim net niet de finale te halen, maar Sjefke wel, die daar na een spannende race tweede werd. Net na de Dordrechtsche tegen het broertje van, de revanche zou op zondag volgen.

Toen brak de show van eerstejaarslicht aan, waarbij zij lieten zien dat zij wel degelijk goed kunnen racen. Dit ten opzichte van de Westelijke en de ARB waar wel overtuigend werd geroeid in de voorwedstrijd, maar dit niveau niet kon worden doorgezet in de finale waar toch echt de punten voor het klassement worden verdeeld. Ook op de Martini liep de voorwedstrijd zoals altijd, een goede start, maar daarna een minder snelle eerste kilometer. Om vervolgens te moeten compenseren  op de tweede kilometer om uiteindelijk nog voor  de overgangs-Boreas-Asopos combi te finishen. Het racen was goed genoeg voor de voorwedstrijd, maar ook de bakker haalde de A-finale. Dit hield in dat deelname aan de Holland Beker op het spel stond, de bakker moest verslagen worden om dit felbegeerde plekje af te dwingen.

Het intermezzo volgde die de coaches hebben doorgebracht in de plaatselijke dorpskroeg van Scharmer, waar wij al snel integreerde met de plaatselijke locals en een delegatie uit Duitsland die ons van de nodige biertjes voorzagen. Wij zagen Sneijder de winnende scoren in de gezapige wedstrijd tegen Japan en hadden al snel door dat dit voor onze jongens niet de manier was om te winnen. Er zou vanaf het begin van de race hoog ingezet moeten worden. Aanpassing van ons raceplan was hiervoor noodzakelijk. Wat er op neerkwam dat Marleen vrij spel kreeg in de eerste kilometer en het aan haar de taak was, om de boot op de kilometer bij of voor de rest van het veld te leggen. Alle middelen waren toegestaan. Gezien onze normaliter snelle tweede kilometer zouden we dan de beslissing gaan forceren. En zo geschiedde. Om het kort te houden, Marleen maakte de ploeg helemaal kapot met de ene druksprint na de andere, en de ploeg maakte hiermee de rest van het veld kapot door als eerste het puntje over de finishlijn te drukken. Het eerste roeiblik in het klassement was binnen, en de bakker kan volgend weekend thuis blijven.

Dit moest natuurlijk gevierd worden, en een mooie avond in de drie gezusters volgde. Waarbij de telefoon van Martijn Stoop het moest ontgelden. Martijn, die de barstbestendigheid van zijn telefoon wilde uittesten door het desbetreffende object hard op de tegels van het Waagplein te deponeren. Eindconclusie: het scherm is niet bestendig tegen dit soort acties.

Zondag zou er ook nog gestart worden in het LB8+ met maar één tegenstander Orca. Triton kon vanwege een blessure niet starten waardoor het veld wel erg uitgedund was. Maar ook hier liet EJL zien ,dat zij met overtuigend racen na een wedstrijd die al na 250 meter niet meer spannend was, zich terecht nieuweling mag noemen.

Daarnaast nog een nieuwe nieuweling in het LB1x veld, Sjefke wist nu wel de Dordrechtsche achter zich te houden en is daarmee nu beginneling af in het scullroeien. Gefeliciteerd!!! Erik en Tim mochten trouwens de onderlinge strijd uitvechten in de B-finale waarbij eerst genoemde aan het langste eind trok. Bastiaan en Jeroen mochten het proberen in het LN2- veld in een directe finale, maar werden hier helaasch derde.

Al met al een mooi weekend, waarna de pijlen nu gericht zijn op de Holland Beker.

Reacties