Njord versus Licht 2011

En ’t blauw is de kleur van de eeuwige trouw

die gij zwoert aan God Njord en zijn zwaan. “

Sinds zijn wij verbonden door ijzeren band,

en strijden voor Njord en zijn zwaan.”

Deze zinnen komen letterlijk uit het Njordlied. Zoals iedereen weet zin zwanen grote krachtige beesten, die trots en moed uitstralen. Aangezien deze eigenschappen niet bij de gemiddelde Njordaan passen, aanbidden zij dus een dier dat deze eigenschappen wel bezit, in de hoop deze over te kunnen nemen. Niet hopen…

Ook tijdens de Head of the River Amstel waren het niet de roeiers van Njord, maar was het de zwaan die onze eerstejaars roeiers het lastig maakte. De lichte acht van njord werd voor ons vanwege onbekende rendenen uitgesloten. Wij kunnen alleen maar concluderen dat de kamprechters het met ons eens zijn.

Het was namelijk een zwaan die onze eerstejaars lichte roeiers achtervolgde en de stuipen op het lijf jaagde. SjaarLicht kwam op volle gang de omval door, bijna op een kwart van de race. Hier besloot Njord de aanval op een andere manier in te zetten en stuurde een zwaan achter onze roeiers aan. Menige roeiers keken verschrikt op naar het grote witte beest dat ineens vanuit hun ooghoeken recht op hun af kwam zetten. Even was de focus uit de boot en werd er toch even gevreesd voor de zwaan die met veel lawaai en geweld enkele meters van de boot vloog. Na 50 meter moest Njord het toch opgeven en hadden onze roeiers de eerste overwinning alweer te pakken. De focus ging weer de boot in en de resterende 6 kilometer werden goed afgelegd.

EJL2011 vs zwaan

Hoewel dit natuurlijk mooie taferelen oplevert willen wij Njord toch vragen de volgende keer zelf hun race te varen, wij hopen voor ze dat ze dan niet ook na 50 moeten opgeven.

Reacties