Smarsity, Varsity, Zwarsity?

Het is alweer tijd voor de 128ste Varsity. Voor de leken: de Varsity is een jaarlijks evenement waar enkele corporale verenigingen heel veel waarden aan hechten. Wij weten beter. Dit evenement bestaat uit drie onderdelen.

Het eerste onderdeel is ook het belangrijkste onderdeel. De wedstrijd tussen de eerstejaars achten. Het Zware veld wordt omgedoopt tot ‘Jonghe Acht’. Het lichte veld en het dames veld blijven gewoon bestaan. In deze wedstrijd zijn weer punten te verdienen voor het eerstejaarsklassement. Ook kunnen de eerstejaarsploegen hier voor het eerst strijden om hetĀ felbegeerdeĀ beginnelingen blik.

Het tweede onderdeel is een show: de overnaedsche vier. Eerstejaars competitie roeiers, die normaal gesproken aan de NOOC-meedoen, starten hier in een oude houten overnaedsche vier en pogen zo langzaam mogelijk de finish te bereiken. Dit lukt over het algemeen vrij goed. Hierbij word ook nog wel in andere overnaedsch materiaal gevaren zoals de overnaedsche twee met of de overnaedsche skiff.

Het laatste programma onderdeel van deze dag is dan ook meteen het meest overrated onderdeel. ‘De show der oude vieren’, vaak wordt deze show met een wedstrijd verward, maar dit is niet het geval. In de show der oude vieren zet elke vereniging die dit evenement serieus neemt (ongeveer 3) haar sterkste roeiers in een vier, dan wordt het leukste stuurtje gekozen en deze mag dan haar roeiers bijstaan. De voor”wedstrijd” vindt plaats over 2000 meter, de finale over 3000 meter.

Nu is het zo dat die mensen die dit evenement zo serieus nemen hier apart boten voor kopen, hier geld in steken en hier selecties voor houden. Er worden selecties gehouden, het lijkt bijna een wedstrijd… let op: bijna. Maar zo doen wij dat hier niet.
Bij ons gaat het zo: Tijdens een willekeurige borrel wordt een beetje rond gevraagd wie er zin in heeft om een potje te rammen. Maar in ieder geval, het is een optie, als sterkste roeier ben je niet verplicht om te gaan en voel je je ook niet daadwerkelijk vereerd als je de varsity meemaakt.

Nu moet je niet denken dat wij willekeurige roeiers naar ‘de oude vier’ sturen. Want dit jaar hebben wij gewoon een sterke oude vier, gewoon voor de show. Wat is namelijk het geval: er zit maar een halve zware bal in. Dit jaar drie en een halve lichte pik in de oude vier. Roeland zal zoals traditie weer plaats nemen in de oude vier. Deze lichte pik zal nu niet als figurant optreden, maar vol op de voorgrond. Arnoud zal ook weer plaats nemen in de oude vier, waar hij vorig jaar nog passeerde vanwege het scullen is hij weer aan het boordroeien geslagen en zal ook weer een mooie show komen geven. De derde volle lichte pik is Thomas. Thomas heeft ook wat tijd vrij gemaakt in zijn drukke trainingsschema. Ten slotte is er dan Sjoerd, deze zware bal is dan het vermogen in de vier. Inmiddels vierde jaars Zware bal, maar iedereen weet dat Sjoerd stiekem diep van binnen gewoon een lichte pik is. Helaas is zijn lichaam het daar nog niet helemaal mee eens en is hij dus de halve zware bal uit de boot.

ProteusLicht maakt zich dus op voor het evenement dit weekend met roeiers in de oude vier en de lichte eerstejaarsacht.

Reacties