Alvestêdetocht

 

Behalve het NK-groot is dit weekend nog een belangrijk evenement, de Elfstedentocht. Misschien wel een van de oudste evenementen van Nederland, of beter gezegd, van Friesland. Sinds de invoering van het broeikaseffect is deze barre tocht niet meer de toen op schaatsen, maar gelukkig liggen de sloten er nog steeds.

Met het vele water lijkt Friesland misschien de ideale plaats om te roeien. Grote meren, lange kanalen en vele dorpskroegen. Echter zijn er een paar problemen. Het eerste probleem is niet de friezen hun schuld, het zijn namelijk onze oosterburen. Ze huren enorme strijkijzers (enorme tombola’s)  en zorgen voor een wildwaterbaan. Daarnaast besmeuren ze het uitzicht met hun enorme bierbuiken.

Daarnaast is het Friese landschap misschien mooi voor alle natuurfreaks, maar alle sloten zijn smal en ondiep en de meren kunnen woest en onvoorspelbaar zijn. De Elfstedentocht is echt een enorme tombola. 209 kilomter marathon in een C2+, wisselen in het riet of langs metershoge kades. Bruggen smaller dan je moeder, lager dan je zusje. 209 kilometer overleven is het. De start is dan ook ’s avonds, zodat het eerste deel van de wedstrijd in het pikkedonker moet worden gevaren.

Waarom deze wijze les? Dit jaar zal ondergetekende met een ploeg van de Dordstsche mee doen aan deze bijzondere wedstrijd. Twee dames zullen de wedstrijd om en om sturen, namelijk Aafke en Ymke (zusje van). De roeiers zullen in vaste koppels elkaar afwisselen. Het eerste koppel bestaat uit Sander vd Matten en Maarten (broertje van). Deze ex-lichte-pik en onwijze compensatie-pik zullen verantwoordelijk zijn voor de ondiepe stukken. Het tweede en derde koppel bestaat uit de vier echte veteranen. Eelco en Richard (vader van) zullen samen varen en Johan en Edward vormen een koppel. Johan en Edward zijn beide Oud-Proteërs. Ik daag iedereen uit om nog een jaarboek te vinden waar deze twee nog in staan. Ik verdenk ze ervan nog van voor de fusie van Proteus en Eretes zijn. Het laatste koppel bestaat uit Leo en ikzelf.

Voor degenen die geteld hebben, inderdaad: vier ‘van Buurens’ en 3 (oud)-Proteërs in deze combinatie. De resterende twee ‘van Buurens’ zullen in de auto de roeiers opvangen en aanmoedigen.

Met deze acht roeiers en 2 stuurvrouwen zullen wij 209 kilomter afleggen,het wordt een grote tombola. We zijn te volgen via www.elfstedenroeimarathon.nl met de live-tracker. We hebben namelijk GPS aan boord en zijn zo overal te volgen. Tenminste, als de antennes van hooivorken en de tractoren het allemaal bij kunnen houden. Onthoud wel dat we een paar jaar terug in de tijd gaan.

Piet Paulesma heeft goed weer beloofd, dus het beloofd een mooi weekend te worden.
Oant sjen!

 

Reacties