Goed wiekein hoen?

jawol, 209 kilomter is een klote end, maar leuk dat is het is! De start was om 8 uur ‘s avonds in het centrum van ljouwert. Vanuit daar naar Dokkum, weer terug naar Ljouwert en door naar het zuiden, Snits, Drylfs, Sleat en Starum. Weer naar het noorden langs Hypfen, Warkum, Boalseert en Harns. Vandaar terug naar het westen langs Frjentsjer terug naar Ljouwert.

Elke ettappe is weer anders. De eerste ettappe is druk, alle boten zitten 15 seconden achter elkaar. Voor ons betekende dat in het begin goede dingen. Veel ploegen inhalen. Omdat een C2 nou eenmaal een lage rompsnelheid heeft is dat af en toe lastig. De ene ploeg ga je zo voorbij, de andere lig je zo enkele minuten naast voordat je ze hebt ingehaald.

Vanaf de derde ettappe vaar je in het pikkedonker. Met stormlampen en zoeklichten op de boot was het navigeren op de donkere kanalen, sloten en meren redelijk lastig. Toch hebben de twee stuurvrouwen dit uitstekend gedaan, waar sommige ploegen kostbare kilometers extra voeren of geregeld het riet* bezochten, hebben wij een strakke tocht gevaren.

*riet is een plek waar sommige friezen de liefde bedrijven… Ze kennen alleen de niggaflip nog niet..

Als roeier krijg je lang niet alles mee, je roeit een aantal ettappes, de rest probeer je zoveel mogelijk te slapen. af en toe moet je helpen stempelen of wisselen, maar de rest van de tijd lig je te tukken in de bus. Maar er zitten toch een aantal bijzondere ettapes tussen. Twee grote meren waar met windkracht vier toch al golven staan die over je bootje heen slaan. Hier gold niet het recht van de sterkste, maar van de meest behendige. Ook de ettappe van Balk was een voor de behendige lichte roeiers. Deze sloot is zo smal dat met moest “krabben”. Dit is roeien met de palen evenwijdig aan de boot. Daarna volgenden nog een paar ondiepe sloten, deze sloten waren zo diep dat de boten als het ware naar de bodem gezogen werden. Dit zorgde voor heel veel weerstand. Alsof er twee zware ballen aan je boot hingen…

Na een goeie 19 uur en 23 minuten waren we dan eindelijk gefinished. Iedereen was helemaal kapot, maar we konden met een 7de plaats toch wel tevreden zijn.

Justin heefte deze barre tocht met een kerstboom ook gedaan, en dan wel als stuur. Met vier verschillende verenigingen in een boot hebben zij deze toch rap gedaan. Zij eindigide in het totaal klassement als vijfde.

Volgend jaar een Proteus-ploeg? Ik ben er in ieder geval bij. Het lijkt mij facking mooi om volgend jaar met een volle Proteus-ploeg in friesland te gaan heersen.
SMS  11STEDEN naar mij als je erbij bent.

Dit weekend is er nog van alles op de bosbaan geweest. Ik ben er wel geweest, maar veel heb ik er niet van meegekregen. Misschien is er iemand anders die daar goeie dingen over te melden heeft.

Reacties