Marlow & qualificatie

Gelijk met de Martini Regatta in Harkstede, is afgelopen weekend op Dorney Lake de Marlow Regatta verroeid. Voor vrijwel alle ploegen met Henley-aspiraties een belangrijk raceweekend omdat het de laatste kans is je te pre-qualificeren voor de Royal Regatta in Henley-on-Thames. Alle ploegen die op Henley roeien, moeten namelijk kunnen aantonen dat ze daar iets te zoeken hebben. En aangezien er maar een beperkt aantal ploegen (32 of 16 afhankelijk van het event dat je start) mag deelnemen aan de boord-aan-boord races, moeten er enkele afvallen. Als coach geef je een ploeg op voor een Henley event, samen met de resultaten van afgelopen seizoen. Op basis van deze resultaten wordt er besloten of je prestaties goed genoeg zijn. Als dit het geval, is wordt je geplaatst. Zo niet, dan moet je op de vrijdag voor Henley door middel van time-trials een van de overgebleven plekken proberen te bemachtingen. In ons veld, Prince of Wales, waren er 23 inschrijvingen te verdelen over 16 plekken. Na de laatste race voor de HRR, Marlow, is er besloten dat wij niet hoeven te time-trial’en. Dit betekent dus door trainen tot aan volgende week donderdag.

Ik las op NLroei.nl dat het geen walk-in-the-park was in Harkstede. En toen ik de tijden zag, kon ik me wel een voorstelling maken van het feest. Op Dorsey Lake was het winderig, maar gelukkig hoefden de Engelse jongetjes in hun dubbel niet onverrichtte zaken terug te keren. Dorney Lake is een van de gavere banen van Engeland, 2200 meter lang en 3.5 meter diep. Het is een acht ploegenbaan, met een extra oproei/returnbaan van 5 banen breed. En hoewel de wind omstandigheden de baan een reputatie van baanvoordeel/nadeel geven, is de andere grote baan (Notthingham) nog minder geliefd. Dornley Lake is aangelegd in opdracht van Eton College, een van de rijkste colleges van Engeland. Vroeger werd er vooral gerace’t op de Thames. Gezien dit niet de meest veilige omstandigheden biedt, heeft Eton College in de zestiger jaren het idee opgevat om alternatief te vinden. Bij het graven kwamen ze erachter dat er erg veel grind in de grond zat, wat de bouwtijd nogal vertraagde. Echter, in die tijd was grind erg gewild en omdat er erg veel grind uit de baan kwam hebben ze dit goed kunnen verkopen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ze de bouw hebben moeten vertragen om de Engelse grind markt niet te overspoelen (om te verkomen dat de grindprijs zou kelderen). Uiteindelijke is door het verkopen van al het grind geld verdient op de bouw van de baan en het bijbehorende boathouse. Bizar verhaal, maar het heeft na een slordige 40 jaar graven en bouwen, wel de Eton College Rowing Centre opgeleverd. In 2006 is het hele complex officieel opgeleverd en klaar voor gebruik om de OS van 2012 te hosten. Misschien is het wel verstandig om een grote, niet bij naam te noemen kerel uit de Holland Acht te vragen of hij wat bomen wil meenemen nadat hij klaar is met het planten van Afrikaantjes. Daar wordt iedereen hier blijer van denk ik…

Aan de inschrijvingen voor de Holland Beker te zien wordt het een mooi weekend op de Bosbaan. Wij trainen in Henley dit weekend en ik ga zeker F5’en tussen de trainingen door. Den Dubbel vier, JW, Thomas, Arnoud: gassen met die handel!

Dorney Lake

Reacties