ULBC & Proteus-Eretes

Niet alleen in Harkstede zal er dit weekend een tombola plaats vinden. Ook op Dorney Lake wordt het genieten! Tijdens de afgelopen Head of the Amstel is er gecombineerd met een stel lichte gasten van University of London Boat Club. Jan-Willen, Sjef en ik hebben samen met deze Engelse boys de H2eDiv 8+ gestart. Dit was een voorbereiding op de Head of the River Race in London, waarvoor ik jullie graag verwijs naar een verslag elders in het Nieuws-archief van deze site alsmede naar de ULBC-site. Twee weken geleden werd ik wederom gebeld met de vraag of ik wilde komen roeien en proberen te qualificeren voor Henley in de Prince of Wales-cup; een open event voor dubbel-vieren. Daarvoor staat komende weekend (gelijk met de Martini) de Marlow Regatta op het schema, waar je door hard genoeg te varen kunt pre-qualify’en. Talkin’ about tombola’s!

Even een snelle situatie schets van de club waar ik de komende drie weken te gast ben. ULBC kan op vele vlakken worden vergeleken met de DSR. De club is opgericht in de dertiger jaren van de negentiende eeuw (op het club-logo staat 1836, maar daar bestaat enige discussie over…) en heeft gedurende die periode een succesvolle weg afgelegd. Zo heeft de club gedurende deze periode meer dan 125 roeiers geleverd voor de GB Rowing squad, waaronder een constante stroom Olympiers in de afgelopen 10 edities van de Spelen. Sinds 1950 heeft ULBC meer dan dertig keer de Henley Royal Regatta gewonnen en meer dan 100 medailles op WK’s en U23 WK’s. Net als Proteus heeft de club in het verleden vooral zware roeiers geproduceerd, waaronder Tim Foster (M4- OS Sydney) en Matt Wells (M2x- OS Beijing). Ook is er een relatief goede (lichte) vrouwen sectie.

Vanwege het feit dat het Engelse roeien vooral gestaafd is op de oude roeimentaliteit, wordt er niet zoveel aandacht besteedt aan het lichte roeien. Zo lopen er op ULBC een hoop roeiers rond die in Nederland erg succesvol zouden zijn geweest in de lichte velden, maar die hier nooit zijn gestimuleerd om op gewicht te komen. Aan de andere kant lopen er op Proteus een hoop lichte pikken rond die een stuk groter zijn dan de meeste zware ballen hier (Thomas, Hennie en zelf ik ben groter dan een hoop van de big boys hier). Er zijn hier maar weinig echte grote kerels; ik denk dat Sjoerd maar naar een dude omhoog zou hoeven te kijken. Het resultaat is dat er niet echt lichte ploegen worden gemaakt. Zo was de lichte acht waarmee JW en ik in april op de HORR hebben geroeid, de enige lichte acht die ULBC heeft ingeschreven sinds het bestaan van de club en is er recentelijk maar een roeier geweest die voor GB is uitgekomen op een WK. De huidige First VIII (equivalent van de Oude Acht) wordt voorgeslagen door onze nummer 2 uit de HORR acht (wiens papa Henley twee keer heeft gewonnen en wiens moeder Olympisch zilver in de pocket heeft). Een behoorlijke verassing voor mij omdat hij niet de meest constante roeier was in de aanloop naar de HORR. Onze nummer 7 (net niet in de U23 LM4x- voor dit jaar) zit op boeg. Samen met een hoop dikkerds schatten ze zichzelf in als de snelste Britse inschrijving voor de Temple Cup op de HRR. Dat beloofd een mooie pot te worden!
De dubbel-vier waarin ik ga starten zou met wat moeite prima kunnen inwegen, maar omdat ‘dat niet echt gedaan wordt’ hebben ze zwaar gestart met verschillende vervangers en het Sen4x- gewonnen op Reading Regatta afgelopen weekend. Een veld dat je denk ik mag vergelijken met een Overgangs-veld. Gezien het feit dat ik net pas in Engeland ben hebben we nog niet heel veel kunnen trainen, moet er nog veel gebeuren willen we echt hard gaan varer. Maar elke training komt het dichter bij elkaar. Morgen starten we om 09.25 lokale tijd de Sen4x- op Dorney Lake. Het is de baan waar de OS2012 en het komende Junioren WK gaat worden gehouden, dus ik ben erg benieuwd! Ook deze baan is berucht om z’n wind, dus met een beetje geluk wordt het net zo’n tombola als de Martini. Allez Proteus!

 

Reacties