Voorbeschouwing Hollandia/NK 2013

Komend weekend staat de start van het Nederlandse 2k-seizoen weer voor de deur. Als vanouds wordt begonnen met het NK kleine nummers. Heel roeiend Nederland krijgt de kans om te laten zien wat ze kunnen in de skiff dan wel twee-zonder. Het lichte skiff-veld lijkt dit jaar wederom het meest prestigieus door de meeste inschrijvingen. In de 2- ben je als SB-ploeg bij voorbaat al verzekerd van een medaille (wel inwegen natuurlijk!). Met een totaal van 4 tweetjes is het dus vooral voor de SA roeiers zaak geen laatste te worden.

Een wereld van verschil met het lichte skiffveld; sinds enige jaren traditioneel een groot veld waar vele toppers aanwezig zijn. De grootste slachting vindt plaats in de voorwedstrijd. Daar doorheen komen vergt een berg skills of een berg geluk met het loten van de juiste voorwedstrijd, met het liefst natuurlijk een voordeelbaan. Meer informatie hierover vindt u als u zoekt op tombola. De wedstrijdspanning is dus daags voor de loting al duidelijk merkbaar. Wie zullen er geplaatst gaan worden? En wie loot de jackpot?

ProteusLicht geeft acte de presence, hoewel onze huis Fransman niet meedoet, in de vorm van Roel Diekerhof, Arnoud Greidanus, Sander van Dijk en in de kleine jongetjes categorie Bart Lukkes. Die laatste lijkt gezien uitslagen op de trials en vorig week in Gent de belangrijkste troef voor de NK-titel. Met als doel een uitzending in de skiff (danwel 2x) naar het SB-WK zal Bart een belangrijke strijd aangaan met de andere SB-roeiers. Wellicht dat net als vorig jaar het podium door SB-roeiers zal worden gevuld.

Daarnaast vindt, letterlijk onder de Proteus roeiers, een strijd van oudgedienden plaats. Zo  zullen de boten Alwin Snijders en Jeroen de Zwart het tegen elkaar opnemen en Hedi Poot (nog zonder vleugeltjes) neemt het op tegen Judith van Os. De spanning zal ook daar ongetwijfeld voelbaar zijn.

Natuurlijk wordt er nog meer geroeid ten tijde van het NK. Grote nummers hebben nog altijd een plekje in het wedstrijdschema van de Hollandia. EJL zal graag de slechte eindsprint van de Smarsity vervangen door een eindsprint in categorie Franse M2- 2000 die het gezegde “Do or Die” veranderde in “Do and Die”.

Ook is het weer tijd voor het Dev4- veld. Onze lichte vier won in Gent, kunnen ze dat ook in Amsterdam? Het wordt toch eens tijd dat ProteusLicht in dit veld blikken gaat trekken. Naast de 4-, hebben we dit jaar ook twee 4-metten: de EJL-boot die op de Varsity al Beginneling-af werd, en de MGL-boot die op de Winterwedstrijden de overwinning greep in het LN4+ veld en de Varsity liet schieten. Op zaterdag komen beide boten tegen elkaar uit en op zondag mag MGL4+ proberen om ook Beginneling-af te worden.

Tot slot wordt er nog gestart in het LB1x veld. Cor heeft na zijn Franse avontuur wel trek in een potje rammen in de skiff. De beste Fransman van Proteus neemt het op tegen onder andere Martijn van Sluis. Spanning alom op zaterdagmiddag. Zeker aangezien Freek hier vorig jaar de snelste was.

Reacties