Wind Alexander Baan

Het is vrijdagochtend net voor het middaguur als ik het Delftse verlaat en in de richting Pijnacker fiets. Helaas staat er een straffe noordoostenwind tegen, waardoor het flink doortrappen is om een beetje snelheid te houden. Na een uur fietsen door het polderlandschap kom ik aan op mijn eindbestemming: de Eendragtspolder. Ruim anderhalf jaar geleden is men hier begonnen om een spiksplinternieuwe roeibaan aan te leggen die wel aan de nieuwste FISA-eisen voldoet: de Willem-Alexander baan.

Fotograaf: Maarten van Blokland

Fotograaf: Maarten van Blokland

Alhoewel ik hier vorig jaar in mei al heb geroeid, blijft het wennen aan de grootsheid waarmee alles is aangepakt. Niet alleen ligt er een roeibaan, ook is er aan een aparte oproeibaan en een baan voor de motorboten gedacht. Sluit je ogen en zodra je ze opent waan je je op een roeibaan in Duitsland of misschien wel Rusland. Doordat er nog geen gras groeit op alle kades, heeft het geheel nog een erg dode uitstraling, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in.

Belangrijke eigenschap van de baan is dat deze in zuidwestelijker richting is aangelegd, zodat de wind meestal in het verlengde van de baan staat. Voor wedstrijden lijkt dit ideaal, aangezien elke ploeg dan dezelfde omstandigheden heeft, iets wat met zijwind nooit het geval is: de wedstrijd wordt dan een mooie boeienpot. Wat bij de aanleg wel vergeten lijkt te zijn is het zogenaamde ‘Harkstede-effect’: het lijkt altijd hard te waaien als je een roeibaan aanlegt midden in een uitgestrekte polder, alleen de windmolens ontbreken nog. Een bijnaam is dan ook snel bedacht: Wind Alexander baan.

Laat het toeval nou net willen dat de wind vandaag uit het noordoosten komt: de wind staat in het verlengde van de baan. Helaas speelt dit de golven in de kaart, zeker bij de start staan er goede rollers. Saillant detail: één van de kades is vernoemd naar de roeibaan in Athene, Schinias, berucht om de hoge golven. Gelukkig roei ik niet meer in de Yellow Submarine, dan had ik dit weekend vooral de bodem van de baan verkend. De Hedi blijkt een stuk beter tegen golven bestand, al moet ik alsnog na bijna elk baantje op het vlot de boot leeghozen. Misschien is daarom ooit de vleugelrigger verzonnen…

Kortom; Wind Alexander baan: leuk idee, maar matige uitvoering!

Fotograaf: Thijs Nijveldt

Fotograaf: Thijs Nijveldt

Reacties