De Westelijke wind

De Westelijke bracht de eerste echte 2k wedstrijd op de Willem Alexander baan. Er werd door ProteusLicht wisselend gepresteerd. Op zaterdag hadden Martijn en Cor wat moeite met de wind en haalde helaas beide net geen A-finale. De Dev4- van Freek haalde wel finale, de 4+ zonder stuur had nog wat moeite met de moeilijke omstandigheden. De sjaars wonnen hun vw en haalde een 4e plek in de finale. Een goede stap omhoog na de wat teleurstellende resultaten van afgelopen wedstrijden. In de SA4- werden Sander en Roel 3e achter de LSB4- en een willekeurige zware boot.

Zondag was het in de 8+ wat minder voor Sander en Roel. Zeker de finale werd niet het trainingsniveau gehaald. Wel zag het er goed uit van de kant en de conclusie van Marc Schetters was dat wel veel mogelijkheden zijn met deze ploeg.

Bart Lukkes had een topdag met blik in de SA2x wat de Nereusoïden niet leuk leken te vinden. Daarnaast won Bart het LO1x veld (Blik in de LO1x!! fucking vet, bij sommige clubs krijg je er cash voor!). Cor kon helaas in de LO1x niet mee, en Martijn kon in de A-finale van de LB1x geen vuist maken. In de LO4- werd naast de pot met goud gegrepen. MGL werd 2e en 6e.

Maar wat na het weekend vooral blijft hangen is de vraag hoe eerlijk de Willem Alexander baan bij zijwind nu is.

Laten we als uitgangspunt de prestaties van de heer Lukkes en de heer Klomp vergelijken: in baan 5 verloor Bart zaterdag met 16s Daan Klomp in baan 2. Zondag won Bart in baan 2 van Daan in baan 6 met 10s. Een snelle rekensom leert ons dat er een baanvoordeel van 3,44s per baan is, de zogenoemde ‘van Dijk’-constante. Handig ezelsbruggetje is dat dit precies 1.09498600847 keer PI is!

Het gebruik van deze constante kan alleen met de aanname dat de invloed van de wind een lineair verloop heeft over de roeibaan. Volgens de Franse methode van Macquart is deze aanname veel te grof en kan dit gedrag beter door een exponentiële functie worden beschreven. Helaas is dat veel rekenwerk en hier dus vooral niet toegepast…

Passen we de ‘van Dijk’-constante toe, dan kun je daarmee de “eerlijke” resultaten van de Westelijke opmaken. Met name bij de LEj8+ zorgt dit voor grote verschuivingen!

Knipsel

Disclaimer: De eerlijkheid van deze verbeterde resultaten hangt slechts af van het constante prestatie niveau van Bart Lukkes en Daan Klomp. De auteur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enig mentaal letsel als gevolg van een door-de-neus-geboorde-overwinning-die-op-papier-in-het-geval-van-geen-zijwind-wel-gewonnen-zou-zijn!

Reacties