Holland Beker’13

En dan is het opeens eind juni en is het seizoen al weer bijna voorbij. Waar de wind de wedstro’s dit seizoen opvallend slecht gezind is, lijkt het op de wedstrijd der wedstrijden toch goed te komen: EINDELIJK een windje mee!

Al vele jaren weet de organisatie van de Holland Beker een sterk deelnemersveld op de been te krijgen met talloze internationale ploegen. Het hoofdnummer, de Holland Beker (M1x) , lijkt een eenvoudige prooi voor Mahe Drysdale te worden. Roel Braas en lichte pik Pedro Fraga (EK zilver, vette race!) zullen zeker een poging wagen om dit te voorkomen. Het Dames hoofdnummer, de Ladies Trophy (W1x), heeft het best bezette veld van het weekend. Olympisch goud, brons en de nummers 4 en 5 van de Olympisch finale liggen aan de start. De eer van Proteus zal verdedigd worden door Chantal die op zondag ook in de W8+ uitkomt samen met Ellen.

Arnoud start met de LM4- op zaterdag licht, om het NK binnen te halen en op zondag wordt de tegenstand opgezocht met oa de zware M4-, welke goud won op het EK in Sevilla. De tweede wereldbeker in Eton (bizar spannende race: zeker kijken!) werd overgeslagen om in A’dam goede stappen te zetten.

Bartje zal dit weekend met Daan Klomp de laatste stap naar het SB-WK willen zetten. Op zaterdag wordt er in de Lichte dubbel gestart tegen alleen maar buitenlandse ploegen. Hong Kong, Indonesia, Japan, Mexico noem het maar op, al deze landen zijn vertegenwoordigd. Meeste tegenstand kan verwacht worden van Japan, een ploeg die in Eton vorig weekend 8e werd en Mexico 1, beste resultaat een 6e plaats in de A-finale in WC Munchen 2010. Waarschijnlijk levert dit veel informatie op voor de zondag, als ze het in het zware veld opnemen tegen de Muda’s. Wegens een terugtrekking géén Mudas, maar wel een mooie pot met de Universiade 2x en weer veel buitenlandse ploegen.

Sander en Roel komen op zaterdag in de LM2- uit. Op technisch gebied is er de afgelopen twee maanden veel vooruitgang geboekt op het boordroeien, zowel in de 8+ als de 2-. De rest van de 8+ stapt ook in de 2-, dus dat wordt sowieso interessant. Verder doen er twee Wereldbeker-ploegen mee die vorig weekend ook in Eton aan de start lagen: Engeland (2e) en Japan (4e). Erg nuttig om daarmee de snelheid te kunnen vergelijken. Op zondag wordt er met een vernieuwde LM8+ een worp gedaan naar het Nederlands Kampioenschap en een uitzending naar de 3e Worldcup in het idyllische Luzern.

De Dev4- heeft de opstelling omgegooid na een teleurstellende Martini. Op de Holland Beker zal het deze jongens dus aan alles zijn gelegen om vertrouwen te tanken voor de laatste wedstrijd van het klassement, de Slot. Momenteel staan ze op een 4e plaats, maar met een goede Slot kan er zomaar een 2e plek uitkomen. Op zondag stappen Jan en Bucco in de LM2-. De L4+, die inmiddels alleen nog maar in de 4- roeit, start ook het Dev4- veld.

Last-but-not-least: EJL8+. Op de Martini werd er erg hard geroeid, zo hard zelf dat ze in de A-finale gewonnen zouden hebben. Gelukkig doen ze op de Holland Beker niet aan voorwedstrijden in de Eerstejaarsvelden! Daarnaast lijkt er voor de klassementsleiders een vloek te bestaan op het winnen van de Holland Beker, dus misschien kan het huzarenstukje van EJL’10 worden herhaald.

Voor zover al het Lichtblauwe geweld wat dit weekend te aanschouwen is. Echte aanraders is dit weekend de M8+ op zondag, waar de SB8+ (Matt, Robert, Vincent), de Universiade8+ (Maarten) en de Holland8 (Sjoerd en Pietje) allen zullen strijden om de overwinning.

Reacties