Cor op Franse Kampioenschap korte boten

Het Frans Kampioenschap korte bootjes, werd afgelopen weekend gehouden op het meer van Cazaubon. Aangezien de Franse Roeibond de selecties voor het (SB)-WK louter laat afhangen van deze wedstrijd, is hier pieken dus een voorwaarde voor een uitzending. Knuffel-Fransoos Cor was uiteraard van de partij in de HSPL1x, ook wel LSA1x.

Dat het lichte roeien op een erg hoog niveau staat in La France liet Jeremie Azou, 3x zilver WK en 4e OS, zien in de time-trail. Na een afstand van circa 1960 meter stopte de klok op 6:43, omgerekend naar 2k is dat 6:51. Dat zijn tijden welke in Nederland zelden worden geroeid. Jaap Schouten zette 6:50 neer in 2008 op de Holland Beker, daarna is er nooit meer een lichte skiffeur in de buurt gekomen. Cor werd, met een naar eigen zeggen slechte race 23e, genoeg om in actie te komen in het hoofdtoernooi.

In de kwartfinale’s gingen steeds de eerste drie door naar de halve finales. Met een zware loting, de uiteindelijke nummers 1 en 4, bleek het na een slechte start helaas niet mogelijk om mee te strijden om de knikkers; het werd de C-finale. Gelukkig bleken er slechts vijf SB-ers te zijn doorgedrongen tot de A/B-finale, dus ook de C-finale werd erg belangrijk.

In het Franse systeem wordt eerst een ranking gemaakt van de boten en worden vervolgens deze boten van gevuld op basis van het FK. Als je van een 1x,2x en 4x voor het SB-WK uitgaat, zijn er dus 7 lichte scull plekken op het SB-WK te verdelen.

De C-finale was gevuld met 4 SB-er’s en er waren dus 2 plekken voor het SB-WK in een scullnummer te verdelen. Met een prima race komt Cor net 3 seconden te kort op een zekere plaats voor het SB-WK, dus is het komende week nog even billenknijpen of er misschien in een boordnummer mogelijkheden zijn.

Kijktip: in onderstaand filmpje doet Azou het even voor hoe je als lichte pik onder de 7 skifft, misschien handig voor licht-roeiend Nederland om komende jaren weer mee te doen om de knikkers! Escaliers durs!

Foto’s zijn gemaakt door Christophe Macquart. Klik hier voor meer foto’s van Cor op het FK Klein 2014.

Reacties