Licht 2015 wint de Heineken

Afgelopen weekend stond weer de eerste helft van de twee Amstelklassiekers op het programma. Na de overwinning in 2007, wist EJL de Heineken niet meer te winnen dus daar moest verandering in komen. Daarnaast was de Proteuslicht-clan wijdverspreid over vele categorieën terug te vinden.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: LICHT 2015 wint de Heineken. Na de Winterwedstrijd was al duidelijk geworden dat de snelheid van deze ploeg goed is, maar de Heineken is natuurlijk een allround-klassement. Op zaterdag werd er redelijk goed geroeid op de 2,5k en de 250m met een 2e en 3e plek respectievelijk. Overall een 3e plek achter Skoll en Triton. Op zondag zou er dus hard geroeid moeten gaan worden om de overwinning en daarmee de 1e plek in het klassement mee naar Delft te nemen. Plan was om te heerschen op de 750m. Nereus was op zaterdag veel te laat bij de start van de 2,5k en werd daardoor gediskwalificeerd. Door deze diskwalificatie waren zij dus de langzaamste ploeg en mochten op zondag beide afstanden als eerste starten, met twee opvallend grote overwinningen als resultaat. Zeker aangezien ze op zaterdag op geen van de twee afstanden de snelste tijd neer zetten en zelfs 4e werden op de 250m.

LICHT2015 roeide een naar eigen zeggen matige 750m, maar steeg toch naar een 2e plek, binnen 1 sec van de leider. Jorn, bedenker van jornhub.nl “3 out of 5 people watch Jorn at work, the rest is unemployed”, hoefde zelfs maar één keer adem te halen. Triton bleek niet bestand tegen de druk van het leiden van het lichte veld en zakte naar plek 3. En zo kwam het aan op de laatste afstand van de Heineken: de 5k. Drie ploegen hadden nog zicht op de overwinning: Skoll, Triton en LICHT 2015. Triton leek het psychologische voordeel te hebben, aangezien zij als eerste startten van dit trio en zo de andere twee ploegen konden zien, maar een strak roeiend LICHT 2015 zorgde ervoor dat de overwinning toch echt weer mee naar Delft ging. Aankomend weekend dus de kans om de Amstel-dubbel te pakken, iets wat niet geheel toevallig ook in 2007 voor het laatst gebeurde.

© Ben Seree

© Ben Seree

MGL had zijn kansen verspreid door zowel een Lichte 3e divisie 8+ op het water te leggen als Ramon in combi Lichte 2e divisie 8+ te zetten. De resultaten waren gemiddeld met twee 3e plekken, met nog een weekje trainen voor de boeg alle ruimte om daar hogere klasseringen uit te slepen op de Head.

Nieuw dit jaar was de inbreng van Proteuslicht in de Veteranen 8+ (klik en klik!): een bont gezelschap met oud-lichte pikken Tom van den Broek, Roeland Lievens, Arnoud Greidanus, Tim Geraedts,Skollie Wolter Blankert en Proteus-coryfeeën Niels van der Zwan, Gerrit-Jan Eggenkamp en Chris van der Berg. De Heineken werd puur gestart als opwarmer voor volgende week en de winst op beide lange afstanden moet veel vertrouwen geven. Op de 250m kregen deze ‘jonge honden’ nog wel klop van Nico Rienks en consorten. Gelukkig gaat het feestje volgende week over 8k, dus daar zijn wederom goede kansen op de eindoverwinning!

In de hoogste divisie had Proteuslicht ook twee troeven in het spel: Sander in het powerhouse van de Oude 8+ en Bartje op boeg in de Lichtepikken 8+ van de Bond gestuurd door Pietje. Voor beide achten leek het sprinten nog wat onwennig, maar werd er goed geroeid op vooral de 5k. Aangezien de winnende Nereus 8+ poppetjes gaat wisselen, zal het met een super 8k zeker mogelijk zijn om de blauwe wimpel, voor beste verengingsploeg ook voor de mannen, weer een jaar lang te laten wapperen op de Beuk. Voor Bartje zullen het nog een paar spannende dagen/weken zijn, aangezien eind maart de definitieve rangschikking binnen de Lichte bondsselectie worden bekend gemaakt.

Conclusie: Proteuslicht is lekker aan het peddelen, LICHT 2015 staat nu 1e in het EJ klassement en gaat komende weekend voor de Amstel dubbel, MGL wil hoog eindigen in het LH1e divisie veld, de Veterenen 8+ wil al dieselend de overwinning pakken en de oude 8+ met Sander gaat komende weekend voor de Blauwe Wimpel. Genoeg redenen dus om aankomende zondag een lekker dagje langs de Amstel te gaan pendelen op het stalen ros om zo het Hemelschblauw meerdere malen naar de overwinning te schreeuwen. Inschrijven voor de extra fietsenrit kan hier. Wij zien u graag in grote getalen terug langs de Amstel!

Reacties